Gyerekkorom egyik kedvence a rózsatészta. Emlékszem nagymamám nagyon sokszor csinált, kerek vaslábasban. :) Az én gyerkőceim is nagyon szeretik, rettentő hamar elfogy. Mamám vaníliás és kakaós változatban is készítette, nálunk a favorit a vaníliás, így nekem már csak ilyet kell csinálni. Egy kicsit módosítottam a recepten, hogy jó vaníliás legyen. Tésztája jóval puhább, mint a kakaóscsiga tésztája, egyszerűen mennyei! ;)
Hozzávalók:
Tészta:
- 4 dl tej
- 50 g élesztő
- 3 ek cukor
- 650 g liszt
- 3 tojássárgája
- 1 csipet só
Krém:
- 200 g vaj
- 50 g barnacukor
- 50 g vanilincukor
- 1 mokkáskanál vaníliaörlemény
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a 3 evőkanál cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni.
- Egy tálba teszem a lisztet, a csipet sót és a tojássárgákat, majd az élesztős tejet. Jól kidolgozom, úgy hogy ne tapadjon az edény falához.
- A szobahőmérsékletű vajat az 50 gramm barnacukorral, 50g vanilincukorral és a vaníliaőrleménnyel habosra keverem.
- A tésztát vékonyra nyújtom és megkenem a vaníliás vajjal.
- Feltekerem és csigákra szeletelem, majd magasabb falú tepsibe sorakoztatom őket. (Mamám vaslábasba rakosgatta a csigákat/rózsákat)
- Ezután 30-40 percig kelesztem a tepsiben.
- 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton kb 20-25 perc alatt készre sütöm.
Ha kakaósat is szeretnél csinálni, akkor a cukrot keverd habosra a vajjal, majd felezd meg. Egyik felébe keverj vaníliás cukrot és vaníliát, másik felébe kakaót.
Most, ahogy falatoztuk a rózsatésztát, elgondolkodtam, milyen lehet fahéjasan.... Legközelebb tuti keverek bele egy kis fahéjat is. :)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése