2020. október 15., csütörtök

A legjobb pizza

 Pizza nálunk nagyon sokszor szokott lenni. Az elején nem volt tökéletes, de mostmár pikk-pakk el tudom készíteni és tuti siker akár bent, akár kint sütöm a kemencében. Kerti partik nagy slágere nálunk.



Pizzatészta

Hozzávalók (2 nagy pizzához): 
  • 60 dkg liszt 
  • 2 tk. só
  • 1 ek. oregánó
  • 3 ek. olaj
  • 3,3 dl víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tk. cukor
Elkészítés:
  1. Először is a vízben elkeverem a cukrot és belemorzsolom a friss élesztőt, majd jól elkeverem, hogy szépen feloldódjon.
  2. A liszthez hozzákeverem a sót, az oregánót. Majd belekeverem az olajat és az élesztős vizet is és jól kigyúrom. Szép egynemű lágy tésztát dagasztok belőle.
  3. Letakarom és meleg helyen körülbelül 45-50 percet kelesztem a tésztát. 
  4. Ha megkelt a tésztánk két részre osztom. Én kezdetben a sütő tepsijébe téglalap alakúra nyújtottam, illetve húzogattam, de legutolsó alkalommal szép nagy körré formáztam a tésztát (amekkorára a tepsi engedte). Miután a tepsire helyezem a tésztát  még kb. 30 percet pihentetem, hagyom, hadd kelljen még egy kicsit. Addig felszelem a feltéteket, illetve elkészítem a pizzaszószt.
Pizzaszósz:
Hozzávalók (2 nagy pizzához):
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 360 g sűrített paradicsom
  • 1 babérlevél
  • 1-1 kk kakukkfű, rozmaring
  • 1 ek. oregánó
  • 1 ek. cukor
  • só és bors
Elkészítés:
  1. A hagymát aprítógépben aprítom, majd kevés olajon megpárolom.
  2. A hagymára ráöntöm a paradicsomsűrítményt, belekeverem a fűszereket és lassan megfőzöm. (Ha szükséges kevés vízzel higítom)
A sütőt bekapcsolom, légkeveréses fokozaton a legnagyobb hőfokra állítom.
Míg a sütő eléri a kívánt hőfokot, a pizzatésztát megkenem a pizzaszósszal, ráteszem a többi feltétet, ami nálunk általában sonka, szalámi, bacon, lilahagyma, kukorica, olivabogyó, paradicsom, sajt. (Szinte bármi ami van otthon.)
A tepsit forró sütőbe teszzük és pár perc alatt megsütjük a pizzánkat.

Akinek van kemencéje, süsse abban, mert úgy még tutibb! Ha kemencében sütöm felfűtjük a kemencét 300 fok fölé és kb. 10 perc alatt megsülnek a pizzák.

Aki szereti a tejfölös alapú pizzát, az próbálja ki, hogy egy kis poharas tejfölbe belenyom 2 gerezd fokhagymát, ezzel keni meg a pizzát, szór rá bacont, lilahagymát és sok-sok sajtot. Szuper lesz az eredmény! 😋




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése