Hoztam egy nagyon finom édességet, amit barátnőm szülinapjára készítettem. Egy kis időbe tellett tökéletesíteni. :) A alapja banános-csokis muffin volt és a krém egy amerikai cupcake recept alapján készült. Elárulom nem először csináltam már, eddig se volt rossz, de a mostani adagra már igazán büszke vagyok :D (Hát igen, az amerikai receptekben a mérce cup és uncia, és nem mindegy hogy száraz vagy folyékony összetvőről van szó... )
Muffin (32 db)
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 4 ek. holland kakópor
- 2 tk. sütőpor
- nagy csipet só
- 1.5 mokkáskanál szódabikarbóna
- 200 g csoki
- 4 db banán
- 2 db tojás
- 300 g cukor
- 200 g vaj
- 5 dl tej
Elkészítés:
- A banánokat villával összenyomkodom, pépesítem.
- A csokit apró darabokra vágom/tördelem.
- A lisztet egy tálban összekeverem a kakaóval, sütőporral, egy csipet sóval és a szódabikarbónával, majd belekeverem a feldarabolt csokit.
- Egy másik tálban a tojásokat a cukorral gépi habverővel habosra keverem, majd kidolgozom a puha de nem folyós vajjal, végül beledolgozom a tejet.
- Ehhez a keverékhez forgatom a lisztes keveréket, és jól kidolgozom.
- Az így elkészült tésztát kapszlikba teszem, de figyelek, hogy a kapszlikat ne töltsem túl, mert megemelkedik sütés közben a tészta és még a csokis hab ezután kerül a tetejére.
- A muffinokat 180 fokon kb 25 perc alatt megsütöm.
Csokis krém:
Hozzávalók:
- 5 db tojás fehérje
- 300 g cukor
- 450 g szobahőmérsékletű vaj
- 1 tk. vanília aroma
- fél tk. só
- 280 g étcsoki
Elkészítés:
- Egy tálba teszem a tojás fehérjéket és a sóval, valamint a cukorral együtt, kézi habverővel jól kikeverem.
- Egy edényben vizet forralok és a tojásfehérjét forró vízgőz fölött folyamatosan kevergetem, kb 5-6 percig, míg szép homogén nem lesz. Figyeljünk rá, hogy a tál ne érjen bele a vízbe!
- Ezt követően konyhai robotgépbe töltöm a tál tartalmát és a habverő fejjel alaposan felverem a fehérjét, kb 10 percig, míg szobahőmérsékletű, kemény habot nem kapok.
- Ezután kicserélem a fejet keverőlapátra, és alacsony fokozatra állítom a robotgépet. A szobahőmérsékletű vajat több kisebb részletben adogatom a fehérjehabhoz, és addig kevergetem míg szép egynemű krémet nem kapok.
- Közben a csokoládét szintén vízgőz fölött megolvasztom, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. (Én közben át szoktam tenni egy másik üvegtálba ez segít lehűteni a csokit)
- A kihűlt csokit ezután beleöntöm a robotgép táljába, és hagyom, hogy szépen kidolgozza a gép a krémet.
- Ezután már csak habzsákba kell lapátolni a habot és díszíthetjük is a muffinokat.
Mint fenn említettem, ezt szülinapra készítettem, így egy kicsit izgalmasabban "tálaltam". A sütikből cupcake tortát készítettem (és az állvány is handmade ;) )
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése