2022. október 19., szerda

Szegedi vágott cipó



Hozzávalók:

  • 300 ml tej
  • 20 g élesztő
  • 600 g liszt
  • 8g só
  • 8g cukor
  • 18 g szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés:
  1. A tejet meglangyosítom, belekeverek egy kiskanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt, majd jól elkeverem, feloldom a tejben az élesztőt.
  2. Keverőtálba teszem az élesztős tejet, majd mehet bele a többi hozzávaló, és így bedagasztom a tésztát. Ha kell még teszek hozzá tejet, hogy ne legyen túl kemény a tészta.
  3. A bedagasztott tésztát langyos helyen, kb egy órát kelesztem.
  4. A megkelt tésztát 5 részre osztom (kb 200 g darabja) és zsemleformára gömbölyítem. Ezeket a gombócokat kb 15 percig pihentetem.
  5. Pihentetés után formázom a cipókat, sütőlemezre helyezem és letakarva kb 30 percet kelesztem.
  6. Amikor megkeltek a cipók, megspriccelem őket vízzel és bemetszem őket.
  7. A sütő aljába hőálló tálba vizet teszek, légkeveréses fokozatra állítom és 240 fokra előmelegítem.
  8. A 240 fokos sütőbe helyezem be a cipókat, de a hőmérsékletet egyből csökkentem 220 fokra és kb 20-22 percig sütöm őket.
  9. Amikor elkészültek, ismét megspriccelem őket vízzel.
Ez a cipó hatalmas nagy kedvence lett a családnak! Fontos, hogy ne felejtsétek el a hőfokot visszavenni (sajnos volt amikor én csak később vettem vissza) és ha kisültek spricceljétek meg ismét mert úgy lesznek az igaziak (szintén volt, hogy elmaradt nálam, de ezekből tanul az ember :) )

Utoljára készítettem teljeskiörlésű változatot is (következő kép jobb oldaliak), egyszerűen 300 g teljeskiörlésű és 300 g fehérliszttel gyúrtam a tésztát. Nem volt rossz, de a család már hozzászokott, hogy a Szegedi cipó fehérlisztes, lazább, puha, míg a teljeskiörlésű változat tömörebb nehezebb tésztájú. Így maradunk az eredeti receptnél.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése