2022. augusztus 14., vasárnap

Isteni meggyes pite

 Már korábban is készítettem meggyes pitét, de azt hiszem ez most a favorit. Ez a mennyiség nálunk egy napig tartott, négyen befaltuk az egészet. 



Hozzávalók:

Meggyes töltelék:

  • 1 kg magozott meggy
  • 150 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • kb 2 dl + 1.5 dl víz
Tészta:
  • 400 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 70 g porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 100 g vaj
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 db tojás

Elkészítés:
  1. A meggyet a cukorral, fahéjjal és 2 dl vízzel elkezdem főzni, közben a pudingport feloldom 1.5 dl vízben. Ha a meggy felforrt, akkor besíűrítem a feloldott pudingporral, sűrűre főzöm, majd hagyom kihűlni.
  2. Közben elkészítem a tésztát. A lisztben elkeverem a száraz hozzávalókat, majd beledolgozom a vajat, zsírt és a tejfölt, mindaddig míg morzsás keveréket nem kapok. Ekkor rakom bele a tojást, mely segítségével összeállítom a tésztát.
  3. A tésztát elfelezem és a tepsimmel megegyező méretűre nyújtom (kb. 33-24 cm), és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, megszurkálom villával.
  4. A sütőt előmelegítem alul-felül sütési fokzaton 170 fokra és kb 10 perc alatt elősütöm az alsó tésztát. 
  5. Ezt követően az elősütött tésztára rákanalazom a kihűlt törteléket, majd befedem a másik tésztalappal.
  6. Így rakom be a 170 fokra előmelegített sütőbe és 35-40 percet sütöm.
  7. Ha kisült a pitém hagyom a tepsiben kihűlni, majd óvatosan körbevágom és kifordítom egy tálcára, kihűtöm és hűtőbe teszem. 
  8. Mikor kihült már szépen lehet szeletelni. Megszórom porcukorral és lehet is enni.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése