Már korábban is készítettem meggyes pitét, de azt hiszem ez most a favorit. Ez a mennyiség nálunk egy napig tartott, négyen befaltuk az egészet.
Hozzávalók:
Meggyes töltelék:
- 1 kg magozott meggy
- 150 g cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- kb 2 dl + 1.5 dl víz
Tészta:
- 400 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 70 g porcukor
- 2 evőkanál tejföl
- 100 g vaj
- 1 evőkanál zsír
- 1 db tojás
Elkészítés:
- A meggyet a cukorral, fahéjjal és 2 dl vízzel elkezdem főzni, közben a pudingport feloldom 1.5 dl vízben. Ha a meggy felforrt, akkor besíűrítem a feloldott pudingporral, sűrűre főzöm, majd hagyom kihűlni.
- Közben elkészítem a tésztát. A lisztben elkeverem a száraz hozzávalókat, majd beledolgozom a vajat, zsírt és a tejfölt, mindaddig míg morzsás keveréket nem kapok. Ekkor rakom bele a tojást, mely segítségével összeállítom a tésztát.
- A tésztát elfelezem és a tepsimmel megegyező méretűre nyújtom (kb. 33-24 cm), és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, megszurkálom villával.
- A sütőt előmelegítem alul-felül sütési fokzaton 170 fokra és kb 10 perc alatt elősütöm az alsó tésztát.
- Ezt követően az elősütött tésztára rákanalazom a kihűlt törteléket, majd befedem a másik tésztalappal.
- Így rakom be a 170 fokra előmelegített sütőbe és 35-40 percet sütöm.
- Ha kisült a pitém hagyom a tepsiben kihűlni, majd óvatosan körbevágom és kifordítom egy tálcára, kihűtöm és hűtőbe teszem.
- Mikor kihült már szépen lehet szeletelni. Megszórom porcukorral és lehet is enni.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése