2022. augusztus 29., hétfő

Albán sós rúd

 Nagy kedvencünk a slanac, azaz albán sós rúd. Főleg kirándulások előtt szoktam készíteni, mert nagyon finom, és könnyebben kikapunk 1-1 rudat a táskából, mint egy szendvicset, ha túrázás közben megéheznénk. Egyébként nagyon egyszerű elkészíteni, és tényleg nagyon finom! 

Hozzávalók:

  • 250 ml tej
  • 1tk cukor
  • 25 g élesztő
  • 500 g liszt
  • 20 g só
  • 50 g étolaj
  • 100g tejföl
  • tetejére: 2 ek liszt, 25 g só és kb 5 ek víz keveréke
Elkészítés
  1. A tejet meglangyosítom, belekeverek 1 teáskanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
  2. A liszthez keverem a sót, olajat, tejfölt, majd a felfutott élesztős tejet. Jól kidolgozom a tésztát, majd 30 percet langyos helyen pihentetem.
  3. Miután letelt a pihenőidő 16 részre osztom a tésztát és gombócokat formálok a tésztából, letakarom egy konyharuhával és megint pihentetem 30 percet.
  4. Minden gombócot téglalap alakúra nyújtok és szorosan feltekerem, rmegsodrom, rudakat formázok belőlük. Ezt követően tepsire sorakoztatom őket.
  5. Légkeveréses fokozaton, 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percet sütöm.
  6. Míg sülnek a rudak, addig a a lisztet, sót és vizet elkeverem, majd a 15 perc eltelte után rácsorgatom a rudakra. Ezt követően még 8-10 percet sütöm őket, míg szép pirosak lesznek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése