2021. február 24., szerda

Vörös bársonytorta

 Egy igazán finom torta receptet hoztam Nektek. Ez nekem nagyon-nagyon bejött. Valentin napra készítettem, ezért lett a dekoráció ilyen szivecskés. 💗


Hozzávalók:

Piskóta (2 db 22 cm-es tortaformához):

  • 170 g kefir
  • 1 tk piros ételfesték
  • 100 g olaj
  • 6 db tojás
  • 200 g cukor
  • 270 g liszt
  • 15 g kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • vaníliáscukor

Krém:
  • 350 g mascarpone
  • 400 g habtejszín
  • 100 g porcukor
Málnaszósz:
  • 200 g málna
  • 2 ek cukor
  • 1 tk keményítő
Burkoló (svájci vajkrém):
  • 3 db tojásfehérje
  • 150 g cukor
  • 250 g vaj


Elkészítés:
Tortalapok:
  1.  A kefirben elkeverem az ételfestéket, belekeverem az olajat.
  2. A tojássárgákat kikeverem habosra a cukor felével (gépi habverővel).
  3.  Majd a tojássárgás masszához jól hozzádolgozom a kefires keveréket.
  4. A tojásfehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verem robotgép segítségével.
  5. Közben a száraz összetevőket összekeverem egy tálban, majd ezt a keveréket a piros masszához szitálom, és apránként elkeverem.
  6. Ezt követően, ebbe a fehérjehabot óvatosan belekeverem és mehet is a tortaformákba.
  7. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütöm.
Krém + szósz:
  1. A mascarponét, a tejszínt és a porcukrot a robotgép táljába teszem és kemény habbá verem.
  2. Közben megcsinálom a málnaszószt. A málnát kevés vízzel, 2 evőkanál cukorral felteszem főni, mikor már egy kicsit sűrűsödik belekeverek 1 tk. keményítőt és tovább főzöm egy kicsit.
A tortalapokat elfelezem, így négy tortalapom lesz. Először a mascarponés krémmel megkenem a lapokat, majd meglocsolom a málnaszósszal, utána megint tortalap, krém málnaszósz... A torta tetejére felteszem az utolsó tortalapot. Ezt a tortát igazából a saját krémjével szokták burkolni, de én most svájci vajkrémet csináltam burkolónak.

Svájci vajkrém:
  1. A tojásfehérjéket jól kikeverem a cukorral, majd vízgőz fölé helyezem, figylek hogy a tál ne érjen bele a vízbe!
  2. Addig kevergetem vízgőz fölött, míg cukor teljesen fel nem olvad benne.
  3. Ekkor beleborítom a robotgép táljába és magas fokozatom kemény habbá verem, mindaddig, míg ki nem hűl.
  4. Ha kihűlt és szép kemény a habom, hozzáadagolom a szobahőmérsékletű vajat és szép simára dolgozom.
  5. Ezzel burkolom be a tortámat.
Most Valantin napra készült a torta, ezért a már korábban elkészített rózsaszín habcsókokkal és fondantszívekkel díszítettem.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése