2021. február 26., péntek

Teljeskiörlésű császárzsele

 Íme egy szuper teljeskiörlésű zsemle recept! Gondoltam ezúttal nem sima zsemléket, hanem császárzsemléket formázok, elsőre nem is lett olyan rossz formájuk! :) 


Hozzávalók:

  • 350 g teljeskiörlésű búzaliszt
  • 200 g fehérliszt
  • 10g só 
  • 10 g cukor
  • 25 g élesztő
  • 2.5 dl tej
  • kb 2dl víz
  • 50 g szobahőmérsékletű vaj


Elkészítés:
  1. A tejet meglangyosítom és belekeverek 1 tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
  2. A kétféle lisztet összekverem, belekeverem a sót, a cukrot.
  3. Majd ebbe beleöntöm az élesztős tejet, a szobahőmérsékletű vajat és a langyos vizet. Jól kidolgozom addig, míg nem ragad a tészta az edény falához.
  4. Dagasztás után langyos helyen kb 40 percig kelesztem.
  5. Kelesztés után a tésztát 12 részre osztom. Egyenként téglalap alakúra nyújtom és szorosan feltekerem, majd sodrok rajta egy kicsit úgy, hogy kb. 30 cm hosszú rudakat kapjak.
  6. A rudakból kört formálok, a tészta végét pedig lazán keresztezem, majd a szálakat rátekerem a kör alakra.
  7. A zsemléket sütőpapíros tepsire helyezem, megspriccolom a felületüket vízzel, ízlés szerint szórok rá magokat.
  8. A sütőt alul-felül sütésre állítom és 210 fokra előmelegítem. A sütő aljába hőálló tálba vizet teszek.
  9. A zsemléket  forró sütőbe teszem és kb 18-20 perc alatt szép pirosra sütöm.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése