Íme egy szuper teljeskiörlésű zsemle recept! Gondoltam ezúttal nem sima zsemléket, hanem császárzsemléket formázok, elsőre nem is lett olyan rossz formájuk! :)
Hozzávalók:
- 350 g teljeskiörlésű búzaliszt
- 200 g fehérliszt
- 10g só
- 10 g cukor
- 25 g élesztő
- 2.5 dl tej
- kb 2dl víz
- 50 g szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítom és belekeverek 1 tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
- A kétféle lisztet összekverem, belekeverem a sót, a cukrot.
- Majd ebbe beleöntöm az élesztős tejet, a szobahőmérsékletű vajat és a langyos vizet. Jól kidolgozom addig, míg nem ragad a tészta az edény falához.
- Dagasztás után langyos helyen kb 40 percig kelesztem.
- Kelesztés után a tésztát 12 részre osztom. Egyenként téglalap alakúra nyújtom és szorosan feltekerem, majd sodrok rajta egy kicsit úgy, hogy kb. 30 cm hosszú rudakat kapjak.
- A rudakból kört formálok, a tészta végét pedig lazán keresztezem, majd a szálakat rátekerem a kör alakra.
- A zsemléket sütőpapíros tepsire helyezem, megspriccolom a felületüket vízzel, ízlés szerint szórok rá magokat.
- A sütőt alul-felül sütésre állítom és 210 fokra előmelegítem. A sütő aljába hőálló tálba vizet teszek.
- A zsemléket forró sütőbe teszem és kb 18-20 perc alatt szép pirosra sütöm.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése