2021. február 12., péntek

Nosztalgia kalács

 Ha igazán puha kalácsra vágytok, ajánlom ezt a receptet. Nagy kedvence gyerkőceimnek!


Hozzávalók:

  • 25 g friss élesztő
  • 0,75 dl tej
  • 500 g liszt
  • 120 g cukor
  • 150 g tejföl
  • 50g vaj
  • 1 tojás
  • kb 25 g holland kakaópor
Elkészítés:
  1. A langyos tejben elkeverek 1 tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
  2. A liszthez keverem a cukrot, majd beledolgozom a többi összetevőt: a vajat, a tojást a tejfölt és az élesztős tejet. Alaposan kidolgozom.
  3. A tésztát két részre osztom és az egyik felébe belegyúrom a kakaót, amit előtte 2-3 evőkanál vízzel elkeverek, így könnyebb vele dolgozni.
  4. Mindkét tésztát egy-egy tálba teszem és kb 40-45 percig kelesztem.
  5. Ha a tészták megkeltek, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom őket, majd a simára ráteszem a kakaósat és függőlegesen elvágom. Mind két felét szorosan feltekerem, majd a két feltekert tészta végét összefogom és összecsavarom. Így teszem sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába.
  6. A kalácstésztát ezután kb 30 percig pihentetem.
  7. 2 tk tejfölt elkeverek 1 ek vízzel, ezzel lekenem a kalácsom tetejét. A sütőt előmelegítem 170 fokra és légkeveréses fokozaton kb 25 percig sütöm a kalácsot, majd letakarom alufóliával és még 20 percig sütöm (így nem pirul meg nagyon a teteje).


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése