Ha igazán puha kalácsra vágytok, ajánlom ezt a receptet. Nagy kedvence gyerkőceimnek!
Hozzávalók:
- 25 g friss élesztő
- 0,75 dl tej
- 500 g liszt
- 120 g cukor
- 150 g tejföl
- 50g vaj
- 1 tojás
- kb 25 g holland kakaópor
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverek 1 tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
- A liszthez keverem a cukrot, majd beledolgozom a többi összetevőt: a vajat, a tojást a tejfölt és az élesztős tejet. Alaposan kidolgozom.
- A tésztát két részre osztom és az egyik felébe belegyúrom a kakaót, amit előtte 2-3 evőkanál vízzel elkeverek, így könnyebb vele dolgozni.
- Mindkét tésztát egy-egy tálba teszem és kb 40-45 percig kelesztem.
- Ha a tészták megkeltek, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom őket, majd a simára ráteszem a kakaósat és függőlegesen elvágom. Mind két felét szorosan feltekerem, majd a két feltekert tészta végét összefogom és összecsavarom. Így teszem sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába.
- A kalácstésztát ezután kb 30 percig pihentetem.
- 2 tk tejfölt elkeverek 1 ek vízzel, ezzel lekenem a kalácsom tetejét. A sütőt előmelegítem 170 fokra és légkeveréses fokozaton kb 25 percig sütöm a kalácsot, majd letakarom alufóliával és még 20 percig sütöm (így nem pirul meg nagyon a teteje).
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése