Tegnap gulyáslevest főztem, ehhez kellett kitalálnom valamit második fogásnak. Ádikám már régóta mondta, hogy csináljak fánkot, így sokáig nem is kellett gondolkodnom. Ez a recept már régóta megvan, még szüleimnél laktam, mikor először elkészítettem.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 3dl tej
- 3 dkg élesztő
- 8 tojás sárgája
- 10 dkg margarin
- 50 g porcukor
- csipet só
- 2ek. rum aroma
- reszelt citromhéj ízlés szerint
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverek 1 tk. cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt, hagyom míg felfut.
- A lisztet összekeverem a porcukorral, csipet sóval, majd belekeverem az olvasztott margarint, tojássárgákat, az élesztős tejet, rumot és belereszelek egy kis citromhéjat.
- Fakanállal jól kidolgozom, hogy hólyagos tésztát kapjak. A tálat letakarom és langyos helyen kb. 40-50 percig kelesztem a tésztát.
- Amikor a tésztám megkelt, lisztezett deszkára borítom és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A kiszaggatott tészta közepére mélyedést csinálok, így teszem a forró olajba. Mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
- Baracklekvárral és porcukorral kínálom.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése