2020. október 18., vasárnap

Fánk

 Tegnap gulyáslevest főztem, ehhez kellett kitalálnom valamit második fogásnak. Ádikám már régóta mondta, hogy csináljak fánkot, így sokáig nem is kellett gondolkodnom. Ez a recept már régóta megvan, még szüleimnél laktam, mikor először elkészítettem. 

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 3dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 8 tojás sárgája
  • 10 dkg margarin
  • 50 g porcukor
  • csipet só
  • 2ek. rum aroma
  • reszelt citromhéj ízlés szerint
Elkészítés:
  1. A langyos tejben elkeverek 1 tk. cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt, hagyom míg felfut.
  2. A lisztet összekeverem a porcukorral, csipet sóval, majd belekeverem az olvasztott margarint, tojássárgákat, az élesztős tejet, rumot és belereszelek egy kis citromhéjat.
  3. Fakanállal jól kidolgozom, hogy hólyagos tésztát kapjak. A tálat letakarom és langyos helyen kb. 40-50 percig kelesztem a tésztát.
  4. Amikor a tésztám megkelt, lisztezett deszkára borítom és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A kiszaggatott tészta közepére mélyedést csinálok, így teszem a forró olajba. Mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
  5. Baracklekvárral és porcukorral kínálom.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése