Ezt a receptet a Gastrohobbi oldalán találtam, szerintem ez a legjobb briós recept. Többet próbáltam már, ez lett a favorit. Ráadásul sokszor csinálom úgy, hogy este összeállítom, és formázás után beteszem a hűtőbe. Reggel fél óráig szobahőmérsékleten pihentetem és aztán mehet a sütőbe és kész a friss meleg reggeli.
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 20g friss élesztő
- 500 g liszt
- 60 g cukor
- 1tk só
- 1 tojás
- 80 g vaj
- lekenéshez 1 tojás + cukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverek 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsolom a friss élesztőt, hagyom felfutni.
- A lisztbe elkeverem a cukrot, sót, beledolgozom a tojást, az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Jól kidolgozom a tésztát, úgy hogy elváljon az edény falától és ne ragadjon a kezemhez.
- A kidolgozott tésztát letekarom egy konyharuhával és meleg helyen, kb 45 perc alatt duplájára kelesztem.
- Ezt követi a formázás. Ez sokféleképpen történhet. Ebből a mennyiségből 8 briós készül. A legegyszerűbb ha egy adag tésztát egy hosszú "kígyóvá" sodrok és csiga formába feltekerem. Vagy egy adag tésztát 3 részre osztok és simán befonom. (Én az elején így kezdtem.)
A fenti képen látható briós egy kicsit bonyolultabb, és bevallom elsőre nem sikerültek ilyen szépen. Itt egy kép segítségképpen:
Egyébként utoljára, újítottam egy kicsit, a tasty.com oldalon láttam, hogy lehet kétféle irányba is tekerni a rudacskát, ekkor elindítok egy csigát jobbról és balról is, a közepén találkoznak. Így kaptam ezt:
A kiformázott briósokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, és 20 percet pihentetem. Eztán megkenem felvert tojással és megszórom cukorral, 175-180 fokra előmelegített sütőbe teszem (légkeveréses fokozat) és kb 20 perc alatt készre sütöm. Annak érdekében, hogy jó puha legyen a péksütemény, hőálló tálba vizet teszek a sütő aljába.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése