2022. május 22., vasárnap

Rozsos zsemle

 Isteni finom roszos zsemlét készítettem. Anna azt mondta, olyan mintha a pékségből hoztam volna. :) Ízlett mindenkinek. ;)



Hozzávalók:

Előtészta:

  • 100 g világos rozsliszt
  • 50 g teljeskiörlésű rozsliszt
  • 180 ml langyos víz
  • egy csipet cukor
  • 2 g  élesztő
Főtészta:
  • érett előtészta
  • 300 g fehérliszt
  • 100 g világos rozsliszt
  • 100 g teljeskiörlésű rozsliszt
  • 18 g só
  • 20 g zsír
  • 250 ml langyos víz
  • 10 g élesztő
Elkészítés:
  1. Az előtészta hozzávalóit egy tálba teszem, az élesztőt a langyos vízben elkeverem, így adom hozzá a többi hozzávalóhoz, majd fakanállal alaposan kikeverem. Ezt a keveréket kb. 8 órára hűtőbe teszem érni.
  2. Az érlelés után az előtésztához hozzádadom a főtészta alapanyagait és bedagasztom a tésztát. Az élesztőt nem futtatom, szintén csak elkeverem a langyos vízben.
  3. A tésztát letakarva/lefóliázva pihentetem kb. 30 percig.
  4. Pihentetést követően kinyújtom a tésztát és tetszőleges alakúra vágom a zsemléimet, sütőlapra helyezem.
  5. A formázott, sütőlapra helyezett zsemléket megszórom világos rozsliszttel és tetszőlegesen bemetszéseket ejtek rajtuk.
  6. Egy ruhával letekarom őket és szobahőmérsékleten pihentetem kb. 40 percig.
  7. Közben a sütőt előmelegítem 250 fokra, alsó-felső sütési módba, egy hőálló tálba vizet teszek a sütő aljába. A zsemléket a forró sütőbe helyezem, de a hőfokot egyből lecsökkentem 225 fokra. Így sütöm a zsemléimet kb. 20 percig. A víz az első 10 perc után eltávolítható.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése