Talán a legtöbbször elkészített reggeli péksütemény nálunk a fatörzs kifli. Imádják a gyerekek és mi felnőttek is, én talán azért, mert nem annyira édes. Este simán begyúrom, megformázom, majd berakom a hűtőbe éjszakára. Reggel már csak sütnöm kell.
Hozzávalók:
- 4 dl tej
- 30 g friss élesztő
- 800 g liszt
- 100 g cukor
- 1 mk őrölt vanília
- 50 g olvasztott vaj
- 1 tojás
- csipet só
- 2 ek cukrozatlan holland kakaópor
Tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítom és belekeverek 1 tk cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
- A többi hozzávalót (a kakaópor kivételével) egy tálba mérem, majd az élesztős tejet is beleborítom. Kidolgozom a tésztát.
- A tésztát elfelezem és az egyik felébe beledolgozom a kakaót.
- A tésztákat letakarom és langyos helyen kb. 40 percig kelesztem.
- Pihentetés után mindkét tésztát 16 részre osztom és gombócokat formálok belőle, így is hagyom pihenni őket egy kicsit.
- Minden kakaós gombócra teszek egy vaníliásat, egy kicsit kinyújtom, és feltekerem.
- Sütőpapíros tepsire sorakoztatom és így is pihentetem kb. 20 percig.
- Pihentetés után pengével néhány helyen bemetszem, lekenem felvert tojással.
- 180 fokra előmelegített, gőzös légterű sütőbe teszem és légkeveréses fokozaton kb. 15-18 perc alatt megsütöm őket.
Utoljára egy kicsit kreatívkodtam, mikor kinyújtottam a kakaós tésztát, pengével bemetszéseket csináltam rá, erre helyeztem a vaníliás tésztát és így tekertem fel. Ennek lett ez az eredménye:
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése