Hoztam egy nagyon tuti receptet. Valami sós péksütire vágyott a család, sokat agyaltam mi legyen... valami pogi, kifli, rudacska, háziropi... megnéztem mit a találok a hűtőben (mert boltba már nem akartam menni). A nagy tortázások után maradt egy nagy vaj, amelynek a lejárati dátuma pont mára esett, ezt mindenképpen fel kellett használnom. Eszembe jutott egy régi recept, amibe tutira kellett vaj, a sörkifli receptje. Nagyon régen csináltam már (talán a gyerekek még meg sem születtek), ideje volt előkotorni a fiók mélyéről a kis receptes füzetem.
Hozzávalók:
- 500 ml tej
- 60 g élesztő
- 950 g liszt
- 1 ek só
- 1 ek cukor
- 2 tojás
- kb 200 ml étolaj
- 200 g vaj a belsejébe
- 1 tojás a kenéshez
- sajt/szezámmag a tetejére
Elkészítés:
- A tej felét megmelegítem és elkeverek benne 1 tk cukrot, majd belmorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni.
- A lisztet, sót cukrot összekeverem, majd a lisztes keverékhez hozzáütöm a 2 tojást, beleborítom az olajat, tejet és az élesztős tejet.
- A tésztát jól kidolgozom, majd kb egy órát kelni hagyom langyos helyen.
- Mikor a tészta megkelt, 6 részre osztom, cipókat formálok belőle. Letakarva pár percet pihentetem őket.
- A cipókat egyenként kör alakúra nyújtom majd 8 részre osztom mindegyiket.
- A szélesebb részébe beleteszek egy "szelet" vajat és feltekerem, kifliket formázok belőlük.
- Kb 10 percet letakarva pihentetem a kifliket, ezt követően megkenem tojással és megszórom ízlés szerint sóval, sajttal, szezámmaggal.
- 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton kb 15-16 percet sütöm.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése