2021. szeptember 11., szombat

Lepénykék

 Egyik kedvenc gyors vacsireceptem. Ha gyorsan valami frisset akarok sütni vacsira, akkor ezt a receptet veszem elő. Gyakorlatilag bármivel meg lehet pakolni, ami a hűtőben van. Nem kell keleszteni és gyorsan kész.



Hozzávalók (8 lepénykéhez):

  • 230 g teljeskiörlésű búzaliszt
  • 230 g fehérliszt
  • 16 g sütőpor
  • 2 tk só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g tejföl
Megjegyzés: Ezt a észtát szerintem simán fehérliszttel is el lehet készíteni (azoknak, akik nem szeretik a teljeskiörlésű liszteket), de például én készítettem már tönkölybúzalisztből is, úgy is nagyon finom. 

Elkészítés:
  1. Nagyon egyszerű elkészíteni: összekeverem a száraz összetevőket, fokhagymanyomón keresztül belenyomom a fokhagymát, majd összegyúrom a tejföllel. 
  2. Az így elkészült tésztát nem kell keleszteni, pihentetni sem. Egyből 8 részre osztom és kezemmel tenyérnyi lepényeket formázok, melyeket sütőpapíros tepsire sorakoztatok.
  3. Ezt követően pedig egyszerűen megpakolom, bármivel, ami a hűtőmben van. Általában sonkát kockázok fel, lilahagymát, vagy kolbászt, bacont szórok rá. Rádobok 1-2 koktélparadicsom szeletet, vagy feketeerdő sonkát, végül reszelek rá sajtot.
  4. Mehet is a 220 fokra előmelegített, gőzös sütőbe, ahol légkeveréses fokozaton 12-15 percig sütöm.
Tönkölybúzás változat:

De még jobban fel lehet turbózni, egy kis tükörtojással! Persze macerásabb, vigyázni kell, nehogy lecsorogjon róla a tojás, de isteni!




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése