Gyerekkorom egyik nagy kedvence a sajtos perec. Emlékszem anyukám többször is csinált, de utáltam a szagát mikor sült. Gondoltam ennyi év után kipróbálom, nem csalódtam, most is imádom! A szagát pedig most sem szeretem (régen mikor hidrogénezték a hajam ilyen szag lengett körül :D ), de megéri elkészíteni! Szerintem sokáig eláll, bár ezt bevallom őszintén nem tudom alátámasztani, mert nálunk hamar elfogyott... :)
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 150 g sajt
- 1 csapott ek só
- 20 g szalalkáli
- 1 ek tej
- 250 g margarin
- 2 dl tejföl
- 1 db tojás
- ízlés szerint őrölt fűszerkömény
- tetejére 1 db felvert tojás és sajt
Elkészítés:
- A szalalkálit elkeverem az 1 evőkanál tejben.
- A lisztet, sajtot, sót, fűszerköményt elkeverem, majd hozzádolgozom a puha margarint, a tejfölt, tojást és a tejben feloldott szalalkálit.
- A tésztát alaposan összegyúrom és félreteszem, 2 órán keresztül pihentetem.
- Lisztezett deszkán kb 1 cm vastagra nyújtom és perecszaggatóval kiszaggatom. A pereceket sütőpapíros tepsire sorakoztatom, megkenem felvert tojással és megszórom egy kis sajttal.
- Előmelegített, 200 fokos sütőbe teszem és légkeveréses fokozaton kb 10-12 perc alatt kisütöm a pereceket.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése